![](/media/lib/147/n-e.-coli-20411d7810fb1a73886b75867e0e1372.jpg)
Antybiotyki mogą wspomagać namnażanie bakterii
31 stycznia 2017, 11:23Antybiotyki mogą stymulować wzrost i namnażanie bakterii.
![](/media/lib/462/n-symulator-5b46dc14a982c0dc23f7052fb053f46f.jpg)
Powstał największy komputer kwantowy. Operuje na 256 kubitach
12 lipca 2021, 10:19Fizycy z Harvard-MIT Center for Ultracold Atoms stworzyli specjalny typ komputera kwantowego, zwany programowalnym symulatorem kwantowym, który operuje na 256 kubitach. To niezwykle ważny krok w kierunku maszyn kwantowych działających na duża skalę. Wchodzimy na teren, którego dotychczas nikt nie badał, mówi profesor Mikhail Lukin
![](/media/lib/58/pi-c436c1b937ca6c8405f21d3228acf427.jpg)
Rekordowe Pi
6 stycznia 2010, 12:19Francuz Fabrice Bellard poinformował o pobiciu rekordu świata w dokładności wyliczenia liczby pi. Obliczył on ją z niezwykłą precyzją 2,7 biliona miejsc po przecinku. Dotychczasowy rekord - 2,5 biliona miejsc po przecinku - należał do superkomputera T2K Open który w momencie jego pobicia (sierpień 2009), był 47. najpotężniejszym komputerem na świecie.
![](/media/lib/178/n-he6-0cf85c384d71adff478309311bfe911b.jpg)
Helowe dyski już u klientów
6 listopada 2013, 13:38Firma Western Digital rozpoczęła sprzedaż dysków Ultrastar HE6. To 6-terabajtowe urządzenia do zastosowań biznesowych, a tym, co je wyróżnia, jest obecność helu zamiast powietrza we wnętrzu urządzenia. Dzięki użyciu tego gazu zmniejszono tarcie na jakie narażone są głowice i talerze HDD
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
![](/media/lib/480/n-dietaw-b3fe8c53d9a3d696654c53989c1876a2.jpg)
Plany odbudowy po pandemii to okazja do zmiany diety, obniżenia cen i ocalenia milionów ludzi
8 lipca 2022, 09:24Kraje, wdrażające plany wychodzenia z kryzysu spowodowanego pandemią COVID-19, powinny uwzględnić w nich też dietę swoich obywateli i zachęcać ich do zmniejszenia spożycia mięsa, na rzecz większej konsumpcji warzyw i owoców, uważają naukowcy z University of Edinburgh
Kamerton na priony
28 marca 2008, 15:54Znamy szereg chorób prionowych zwierząt i ludzi, np. chorobę szalonych krów (gąbczastą encefalopatię bydła) czy chorobę Creutzfelda–Jacoba. Problem polega na tym, że trudno wykryć priony, zanim nie pojawią się już objawy samej choroby. Badacze z Uniwersytetu Cornella opracowali jednak ciekawy czujnik. Jest to miniaturowy kamerton, czyli nanorezonator, który zmienia wydawany dźwięk, gdy przyłączy się do niego prion.
![](/media/lib/76/cytowania-google-maps-27605ad824dc9316f9c82dd4a7f57db2.jpg)
Cytowania naukowe na Google Maps
21 marca 2011, 17:24Dwóch naukowców - Lutz Bornmann i Loet Leydesdorff - postanowiło stworzyć mapę najbardziej produktywnych naukowo miejscowości na świecie. W tym celu na Google Maps nałożyli dane dotyczące liczby cytowań oraz jakości publikowanych tekstów naukowych.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa sprawia, że mikroglej fagocytuje synapsy
27 listopada 2015, 12:45Wysokotłuszczowa dieta nie tylko wywołuje otyłość, ale i skłania zwykle aktywny mikroglej do prowadzenia osiadłego trybu życia. Skutkuje to zniszczeniem synaps.
![](/media/lib/371/n-obszarchroniony-c01552b3b989b532b4e70470728aeada.jpg)
Ludzie coraz bardziej wkraczają na obszary chronione
6 listopada 2019, 10:22Uczeni z Cambridge przeprowadzili największą analizę dotyczącą presji, jakiej obszary chronione doświadczają ze strony człowieka. Wykorzystali przy tym zdjęcia satelitarne, na których szukali dowodów na istnienie sztucznego oświetlenia na obszarach chronionych oraz sprawdzali sąsiadujące z nimi obszary rolnicze, a także posłużyli się danymi dotyczącymi liczby ludności, miejsca zamieszkania oraz danymi nt. produkcji rolnej.